Kucharz

Nawet najlepszemu kucharzowi – choć pewnie się nie przyzna – zdarza się od czasu do czasu zepsuć swoje danie. Co zrobić, kiedy zupa lub mięso zostaną przesolone, makaron nie ugotował się al-dente, a ryż nadaje się do zrobienia kuli śnieżnej?
Przesolona zupa to nie katastrofa. Najczęściej dodajmy wody, ale tedy zupa może stracić swój smak i konsystencję. Idealnym rozwiązaniem będzie dodanie do zupy kilku pokrojonych ziemniaków. Podczas gotowania ziemniak wchłonie część soli i zupa będzie do zjedzenia. Jeśli akurat w kuchni nie ma ziemniaków do przesolonej zupy możemy dodać kawałek suchego lub czerstwego chleba.
Przegotowany makaron możemy wykorzystać do zrobienia zapiekanki. Niestety rozgotowany makaron nie jest już do odratowania. Trzeba ugotować nowy. Ale zapiekanka zawsze sprawdzi się w takiej sytuacji.
Rozgotowany ryż można jeszcze uratować. Trzeba szybko go przelać zimną wodą i lekko podsmażyć na patelni. Pozbędziemy się wtedy wody z ryżu i odzyska on swoją sypkość. Bardzo rozgotowany ryż można wykorzystać na przykład do puddingu.

Categories: Hobby i Kulinaria

One Response so far.

  1. jedzenie z dostawą do domu warszawa pisze:

    Będę na pewno stronę częsciej odwiedzał!

Kamera Molo - Jastar

Jastarnia, malownicza miejscowość na Półwyspie Helskim, jest jednym z najbardziej ...

Airmax Internet Jele

W dobie dynamicznego rozwoju technologii komunikacyjnych, dostęp do szybkiego i ...

Airmax Internet: Ult

W dzisiejszym dynamicznym i cyfrowym świecie, szybki dostęp do Internetu ...

Nastrzykiwarka d

Wstęp Nastrzykiwarka do szynek to innowacyjne urządzenie, które zdobywa coraz większą ...

Dieta w chorobac

Wstęp Choroby wątroby stanowią istotny problem zdrowotny na całym świecie. Wątroba ...